• Uutiset 20.07.2015

  4151403-full-fart-framatNopeatempoisten eläinlajien ystävät löytävät vapaa-ajanvietettä hevos- ja koiraurheilulajien parista. Esimerkiksi hevosravit ja vinttikoirakilpailut sopivat vauhdista ja vedonlyönnistä nauttiville henkilöille. Kilparatsastuksen eri lajeista nauttivat taas pääsevät seuraamaan pitkän perinteen lajeja täynnä arvokkuutta ja estetiikkaa, joissa myös nopeus yhdessä tyylipuhtauden kanssa ratkaisee.

  Ravit

  Nopeatempoisista eläinurheilulajeista puhuttaessa on tietenkin mainittavat varsinkin Suomessa suurta suosiota nauttiva raviurheilukulttuuri. Raveissa kyse on hevosilla ajettavista nopeuskilpailuista, joissa on oleellisessa osassa sekä rahapalkinto että yleinen vedonlyönti, sekä myös Toton pelaaminen.Raveissa nopeuden lisäksi merkkaa juoksutaktiikka. Raviurheilussa käytetään raveja varten erityisesti jalostettuja sekä lämminverisiä että kylmäverisiä hevosrotuja. Lämmin- ja kylmäverisillä hevosilla on erilaiset juoksunopeudet ja tämän myötä myös erilliset lähdöt. Ravihevosen ohjastaja istuu hevosiin kiinnitettävissä, kevyissä kilpakärryissä, ja ohjaa hevosten juoksuasentoa ja –nopeutta valjaiden avulla.Raviurheilu on levinnyt laajalle Eurooppaan, Pohjoismaihin sekä Pohjois-Amerikkaan. Suomi on yksi viidestä suurimmista ravimaista. Suomen suurin ravitapahtuma on Suomen Hippos ry:n vuosittain järjestämät, kaksipäiväiset Kuninkuusravit. Tapahtuma onkin hiljalleen noussut yhdeksi suurimmista suomalaisista yleisötapahtumista. Tänä vuonna Kuninkuusravit järjestetään Joensuussa: tapahtumaan osallistumista suunnittelevat voivat tutustua ohjelmaan Kuninkuusravien kotisivuilla.

  Muut hevosurheilun muodot

  Vaikka raviurheilu on erittäin suosittua, ei lajia virallisesti lueta kilparatsastuksen piiriin. Suomessa kilparatsastuksessa kilpaillaan pääasiallisesti este-, kenttä- ja kouluratsastuksessa, jotka ovat myös viralliset olympialajit. Kansainvälisesti kilpaillaan myös muun muassa lännenratsastuksessa sekä matkaratsastuksessa. Kaikissa ratsastuslajeissa ratsastaja kontrolloi ja ohjaa hevosta satulasta suitsien lisäksi painollaan, jaloillaan ja äänellään. Kilparatsastus on erittäin esteettinen ja tietyssä määrin hienostuneempi kilpailumuoto kuin nopeusravit, vaikka molemmissa lajeissa tyylipuhtaus onkin tärkeää.

  Koiraurheilu

  Koiraurheilun ystävien on mahdollista nauttia esimerkiksi vinttikoirakilpailuista, joista ei nopeutta tai adrenaliinia puutu. Vinttikoirakilpailu- eli koemuotoja on kahdenlaisia, ratajuoksu ja maastojuoksu. Ratajuoksu juostaan nimensä mukaisesti vinttikoiraradalla, kun taas maastojuoksu tapahtuu koirapareittain maastossa, yleensä pellolle tehdyllä radalla. Molemmissa kilpailuissa koirat juoksevat syötin, tai alan terminologian mukaisesti vieheen, perässä. Kilpailun tarkoituksena on kartoittaa vinttikoirien metsästys- ja juoksuominaisuuksia. Myös vinttikoirakilpailuissa voi harrastaa vedonlyöntiä. Vinttikoirien virtaviivainen ruumis ja laaja rintakehä muodostavat nopean ja hapenottokykyisen kokonaisuuden: vinttikoira voikin kiihdyttää juoksuvauhtinsa jopa 80 kilometriin tunnissa.

  Posted by Colten Borer @