• Uutiset 02.11.2018

  Koira tarvitsee henkisen ja fyysisen hyvinvointinsa vuoksi runsaasti aktiviteetteja. Pyöräily koiran kanssa voi olla yksi hyvä liikuntamuoto sekä koiran omistajalle että lemmikille itselleen. Pyöräily ei sovi kuitenkaan kaikille roduille tai kaiken ikäisille koirille, sillä se on fyysisesti haastavaa. Koira kulkee pyörän vieressä, ja sen täytyy edetä juoksuvauhtia. Sekä taluttajan että koiran harjoittelulla, oikeilla välineillä ja olosuhteilla koiran kanssa pyöräileminen voi olla erinomainen ja turvallinen yhteinen kokemus lemmikin kanssa.

  Varusteet ja olosuhteet

  Koiran kanssa pyöräileminen vaatii tietynlaiset varusteet onnistuakseen. Varustetarve riippuu koirasta ja olosuhteista. Erilaisia koiran kanssa pyöräilyyn tarkoitettuja välineitä voi hankkia esimerkiksi nettikaupoista.Mikäli koiran on tarkoitus kulkea pyörän vierellä, tarvitsee siihen yksinkertaisesti olla valjaat ja hihna. Tarkoitukseen on myös erityisiä hihnan pidikkeitä, jotka saa kiinnitettyä pyörän takaosaan, jolloin pyöräilijän kädet jäävät vapaiksi hihnan pitämisestä. Toisaalta silloin koiran liikkeitä on vaikeampi hallita. Olemassa on myös lantion ympärille kiinnitettäviä hihnoja, jolloin myös kädet jäävät vapaiksi, ja pyöräilijän on helpompi keskittyä ajamiseen. Hihnan tyypin voi valita mielensä mukaan, sillä se riippuu koirasta ja omistajasta. Tämä on kuitenkin tärkeä seikka koiran kanssa pyöräilyn turvallisuuteen liittyen. Pimeällä liikkuessa myös koiraan ja hihnaan on hyvä kiinnittää heijastimet tai heijastinvalot.Mikäli kyseessä on pieni koira, on siihen tarkoitukseen olemassa koiralle tarkoitettuja koppeja. Vanhemmat ja isommat koirat voivat matkustaa myös perässä vedettävissä sivuvaunuissa. Koiran tassuille parempi vaihtoehto ovat pehmeät alustat, kuten hiekka tai nurmikko asfaltin sijasta, mutta silloin pyöräileminen on vaikeampaa.

  Totuta koira touhuun vähitellen

  Koiran totuttaminen pyörän vierellä kulkemiseen kannattaa aloittaa talutusvauhtia. Pyöräillessä on parempi, että koira tottuu kulkemaan aina pyörän oikealla puolella, sillä myös pyörän tulisi kulkea tien oikeassa reunassa. Kun lähdetään kunnolla liikkeelle, on hyvä muistaa, että pyörän vierellä kulkeminen on koiralle paljon rankempaa kuin tavallinen kävely. Se joutuu keskittymään eri tavalla eikä pääse vaikuttamaan niin paljon vauhdin kulkuun.Aktiviteettia suositellaan vähintään 18 kuukauden ikäiselle koiralle, sillä sen vartalon eri osat eivät ole täysin kehittyneitä ennen sitä. Tosille roduille aktiviteetti sopii paremmin kuin toisille; esimerkiksi metsästyskoirille pyöräily on hyvä treenimuoto kesällä. Mukaan on myös syytä varata vettä koiralle ja pitää taukoja. Totuta koira koventuneeseen vauhtiin pikkuhiljaa lyhyillä matkoilla kerrallaan. Harjoitus tekee mestarin, ja kun koiran kanssa pyöräily alkaa sujua, tarjoaa se antoisia ulkoiluhetkiä molemmille osapuolille.

  Posted by Colten Borer @